Podznak ribe – vreme, karakteristike, osobe, izgled

Podznak (Ascendent) u horoskopu, predstavlja prema astrološkom tumačenju takozvani „ulazni znak“, koji se određuje na osnovu toga u koje vreme je neka osoba koja pripada odgovarajućem osnovnom znaku zodijaka tačno rođena.

U astrologiji horoskop predstavlja jedan krug u čijem centralnom delu se nalazi Zemlja, koja predstavlja osnovni znak, a planete koje se nalaze u određenim „astrološkim kućama“ tj zauzimaju odgovarajući položaj u odnosu na Zemlju su vladari i suvladari znakova, koji im određuju osnovne osobine i koje ih na taj način definišu.

Šta su astrološke kuće i kako se izračunava podznak odnosno ascendent

Astrološke kuće po definiciji predstavljaju podelu osnovnog punog kruga od 360˚ na ukupno dvanaest polja, odnosno na broj glavnih dvanaest horoskopskih znakova. Svaka astrološka kuća ima odgovarajuće značenje i za podznak je najznačajnija prva kuća koja predstavlja ulazno „mesto“ ili polje rađanja Sunca u astrologiji, odnosno vreme rođenja neke osobe u laičkom tumačenju.

Upravo je za izradu takozvane natalne karte, pored osnovnih znakova, potrebno dobro i dodatno proučiti i mesec i tačno vreme rođenja (sat i minute kada je neka osoba rođena), a koji u već prethodno pomenutoj zoni zodijačkog kruga, predstavlja ulazak Sunca u određenu zonu tj u neku od ukupno dvanaest „kuća“ zodijaka, i definiše se kao podznak odnosno ascendent osnovnog znaka horoskopa.

Glavni znaci horoskopa su – prema tačnom redosledu odnosno položaju Zemlje u odnosu na centar pomenutog punog kruga, redosled horoskopskih znakova je sledeći (određuje se prema razdoblju datuma i meseca rođenja) – Ovan; Bik; Blizanci; Rak; Lav; Devica; Vaga; Škorpija; Strelac; Jarac; Vodolija i Ribe.

Astrološke kuće i njihovo značenje 

Prva astrološka kuća – kuća podznaka – najvažnija od svih astroloških kuća za precizno određivanje karaktera i osobina neke osobe, je pomenuta prva kuća zodijaka, jer ona određuje vreme kada je neka osoba došla na svet, odnosno predstavlja momenat „ulaska Sunca na istočnoj strani tj na vrhu prve kuće“.

U astrologiji se smatra da je upotreba termina „podznak“ potpuno pogrešna, i da je pravilno reći ascendent ili ulazni znak, jer taj termin najbolje definiše preciznu tačku koja na istoku određuje tačan trenutak kada je neka osoba rođena (odnosno kada je „ušla“ u svoju prvu astrološku kuću“).

Druga astrološka kuća – kuća posla, materijalne dobiti i poslovnog napretka – druga astrološka kuća u zodijaku predstavlja kuću novca; napretka; posla i ambicija.

Treća astrološka kuća – kuća karaktera i ličnosti – ova kuća u zodijaku predstavlja sposobnost neke osobe da razmišlja; sposobnost komunikacije sa drugim ljudima; označava inteligenciju i otvorenost neke osobe za nove ideje i planove.

Četvrta astrološka kuća – kuća porodice i prijateljstva – oslikava porodične vrednosti koje neki znak neguje; stečeno kućno vaspitanje; predstavlja kuću prijateljstva i drugarstva.

Peta astrološka kuća – kuća ljubavi i dece – karakteriše sposobnost i sklonost nekog znaka ka ispoljavanju emocija prema suprotnom polu; oslikava ljubavni život; brak i decu.

Šesta astrološka kuća – kuća bolesti i patnje – određuje najveće slabosti nekog znaka, kao i bolesti od kojih je prema zodijaku određeni horoskopski znak najviše sklon da oboleva.

Sedma astrološka kuća – kuća opštih odnosa prema drugim ljudima – karakteriše odnos horoskopskog znaka prema osobama iz njegove okoline, bilo da se radi o porodici; emotivnim partnerima; prijateljima ili poznanicima.

Osma astrološka kuća – kuća smrti i tuge – označava i otkriva najveće strahove i duševne patnje nekog znaka zodijaka.

Deveta astrološka kuća – kuća religije ili magije – predstavlja osobinu znaka horoskopa, da veruje ili ne veruje u natprirodne sile; pobožnost; vizionarstvo, „viša sila“.

Deseta astrološka kuća – kuća ambicije i karijere – otkriva sposobnost nekog znaka da bude lider u određenoj profesiji; označava sklonost znaka da teži hvalospevima javnosti i da ima osećaj moći i nedostižnosti; kuća ugleda i reputacije u društvu.

Jedanaesta astrološka kuća – kuća želja i planova – predstavlja težnju nekog znaka u horoskopu da postigne svoje ciljeve; kuća slobode govora i razmišljanja; kuća optimističnosti, nadanja i ideala.

Dvanaesta astrološka kuća – kuća izolacije i zatvorenosti – predtavlja kuću koja skriva unutrašnje nemire i strahove nekog znaka; kuća kajanja zbog prethodnih pogrešnih dela ili odluka.

Metoda za izračunavanje podznaka 

U horoskopskom krugu, za svaki glavni znak, postoji jasno definisano razdoblje kome on pripada i koje označava datum i mesec rođenja neke osobe. Međutim, određivanje podznaka je malo kompleksnije, jer on u znatnoj meri zavisi od preciznog vremena rođenja kao i meseca u kom je neka osoba došla na svet.

Najpopularnija je tabelarna metoda (sa četiri različite tabele) određivanja podznaka, koja nije precizna (i po pravilu se ne koristi kod izrade natalnih karti, već se u te svrhe konsultuju profesionalni astrolozi), ali ukoliko je neko znatiželjan da odredi kom podznaku pripada može to da uradi sledećim postupkom:

Prva tabela – predstavlja tabelu u kojoj se nalaze meseci rođenja osnovnih horoskopskih znakova. U ovoj tabeli potrebno je pronaći mesec rođenja za sopstveni znak zodijaka.

Druga tabela – označava datum rođenja u određenom kalendarskom mesecu (datumi su podeljeni u raspone od deset dana ili u takozvane dekade – npr. 1.-10.; 11.-20.; 21.-31. , pa se osobe rođene petog dana u mesecu, pronalaze u prvoj dekadi).

Treća tabela – predstavlja tačno vreme rođenja izraženo u satima i minutima.

Prilikom određivanja vremena rođenja, na tačan vremenski interval kada je neka osoba rođena, se dodaje još jedan ceo sat prilikom izračunavanja podznaka (osim za osobe koje su rođene 1983. godine, i koje već imaju dodat sat prema našem tj srednjeevropskom vremenu).

Četvrta tabela – tabela u kojoj su grupisani podznaci, i u kojoj se na osnovu podataka iz prethodne tri tabele određuje približno tačan ascendent u kome je neki znak rođen.

Međutim, postoje i još neke dodatne „začkoljice“ kod samostalnog izračunavanja sopstvenog podznaka – naime, osobe koje su rođene rano ujutru imaju dupli znak i podznak; sa druge strane osobe rođene u kasno popodne imaće podznak koji se nalazi sa „suprotne strane od izlazećeg Sunca“ odnosno na zapadnoj strani zodijačkog kruga.

Pored toga što ovakav opis i metoda računanja ascendenta deluje vrlo komplikovano i dosta zbunjujuće, izračunavanje podznaka na ovaj način nije nikada dovoljno tačno, i veoma lako se mogu potkrasti sitnije greške, posebno ukoliko neka osoba nije ni malo upućena u horoskop i njegove osnove.

Iz tog razloga, ukoliko neko želi da „zna svoju sudbinu“, najbolje je da se obrati stručnjacima koji se profesionalno bave astrologijom, kako bi dobili precizno izrađenu i pre svega tačnu natalnu kartu.

Da li ascendent može da promeni karakteristike osnovnog horoskopskog znaka? 

U zavisnosti od toga da li je neka osoba rođena u takozvanom „dominantnom“ ili pak u „slabom“ glavnom znaku zodijaka, kao i prema tome da li je podznak „dobra“ ili „loša“ kombinacija sa kardinalnim znakom, karakterne osobine neke osobe se mogu menjati pre svega prema tome kakav je međusobni uticaj znaka i podznaka.

Logično je da ukoliko je podznak „jači“ u odnosu na glavni znak, bilo prema vladajućoj planeti ili pak prema elementu koji predstavlja (voda; vatra; vazduh; zemlja), njegove osobine će često sasvim nadvladati osobine glavnog znaka u zodijaku, i biće dominantne u karakteru neke osobe.

Sa druge strane, ukoliko je ascendent „slab“ u odnosu na glavni znak, njegove karakteristike neće doći do izražaja, i po pravilu će (osim u retkim izuzecima), biti potpuno potisnute osobinama glavnog zodijačkog znaka u kome je neka osoba rođena.

Opšte karakteristike osoba sa podznakom ribe 

Osobe koje su po horoskopu rođene u podznaku ribe, uz karakteristike osnovnog znaka odlikuje pojačana emotivnost, empatija i brižnost za sve druge ljude. Ovakve osobine mogu pojačati iste kvalitete dominantnog horoskopskog znaka, ili pak poboljšati neke „hladnije“ znake u smislu dodavanja pozitivnih osobina njihovom osnovnom karakteru.

Pomenute odlike podznaka ribe međutim, vrlo često mogu da budu „nadvladane“ lošijim osobinama jakih znakova u horoskopu, odnosno onih znakova zodijaka kojima vladaju dominantne i stroge planete (kakav je na primer Saturn), i koje ne dozvoljavaju da podznak ni u kom smislu utiče na osnovne manifestacije karaktera horoskopskog znaka.

Ribe kao podznak odnosno ascendent osnovnom znaku često daju i jednu dozu tajnovitosti i emotivnosti, pa osobe koje su rođene u podznaku ribe često imaju velike unutrašnje sukobe u zavisnosti od toga da li njihovim karakterom predominira osnovni znak zodijaka ili pak nepredvidivi podznak koji ih „iz korena menja“.

Pod uticajem podznaka ribe, znaci zodijaka koji su surovi materijalisti ili kojima je uspeh i posao na prvom mestu, često mogu iznenada postati veliki emotivci koji su skloni preteranoj i „ničim izazvanoj“ darežljivosti, opuštenijem radu i potrebi za uživanjem i odmaranjem.

Podznak ribe odlikuje se izrazitim osećajem za hedonizam, uživa u hrani i piću i voli život i svet oko sebe; takođe ovaj podznak odlikuje i umetnički duh i vrlo često osobe kojima je ascendent riba postaju veliki pesnici, muzičari ili glumci koji dugo nisu bili svesni svog skrivenog talenta.

Vrline podznaka ribe – maštovitost; emotivnost; intuitivnost; saosećajnost i empatija za sve ljude iz okoline; humanost; brižnost; nežnost; fleksibilnost u ponašanju i delovanju.

Mane podznaka ribe – sklonost ka laganju i poročnom ponašanju; povodljivost; nestalnost; nesklad između reči i dela; licemernost; ljubomora; sujetnost; manjak samopouzdanja; lakovernost; povodljivost.

Podznak ribe – ljubav 

Osobama kojima je ascendent riba, potrebna je stalna podrška i pohvale od strane partnera, jer je nesigurnost u emotivnim odnosima i strah od povrede i izdaje u osnovi karaktera ovog podznaka.

Za podznak ribe se veoma često može reći da su često zaljubljene i zanesene samim idealom ljubavi, nego potencijalnim emotivnim partnerom.

Velika maštovitost i sklonost ka fantaziranju, na podznak ribe može da utiče vrlo negativno i da dovede do prevelike idealizacije partnera i posledično nerealnih očekivanja koja nekada vode u povlačenje u sebe ili pak stalno „jadikovanje“ prijateljima i poznanicima.

Veoma često, a u zavisnosti od kombinacije sa glavnim znakom, osobe koje su ribe u podznaku, mogu da budu veoma koketne i zavodljive, i da otvoreno ispolje svoje emocije i želje.

Žene sa podznakom u ribama su veoma „lakome“ na komplimente i često vrlo povodljive u ljubavi, jer po pravilu veruju u svoja osećanja pa se zato lako prepuštaju i „slepo“ veruju da je svaki partner idealan tj „onaj pravi“.

Podznak ribe – posao 

Podznak ribe je u poslu sklon stalnoj želji da ostvari svoje planove i ideje, ali je u tome vrlo često nedosledan i u neku ruku lenj. Osobe kojima je ascendent u znaku ribe, večiti su sanjari o „boljem sutra“, ali u realnosti retko šta preduzimaju da sebi obezbede život o kome fantaziraju.

Pravilo je da su na poslovnom planu, osobe sa podznakom ribe obično veoma „vredne na rečima a ne na delima“; upravo iz navedenog razloga, liderske pozicije osobama sa podznakom u ribama najčešće nisu u prvom planu, i radije se prepuštaju tuđem vođstvu i dominaciji.

Zbog izrazite maštovitosti i kreativnosti u razmišljanju, podznak ribe najbolje se snalazi u poslovima iz sfere kulture i umetnosti.

Podznak ribe kao prijatelj 

Jedna od najboljih osobina osoba koje su ribe u podznaku, vezana je upravo za odnos prema prijateljima i porodici. Naime, podznak ribe se u prijateljstvu odlikuje se odanošću i saosećajnošću, kao i bezrezervnom spremnošću za svaki vid podrške i pomoći kada se za to ukaže potreba. Osobe sa podznakom u ribama zbog navedenih kvaliteta imaju veoma širok krug prijatelja, koji će im takođe rado uzvratiti na dobroti kada se osobe ovog podznaka nađu u bilo kakvoj vrsti nevolje.

Međutim, ascendent ribe je veoma sugestibilan i povodljiv u međuljudskim odnosima, tako da nije retkost da osobe ovog podznaka budu surovo izigrane i iskorišćene od strane ljudi kojima veruju, jer im u prirodi nije osećaj opreza i po pravilu slepo veruju da su svi ljudi iz njihove okoline „dobri i pošteni u svojim namerama“.

Podznak ribe – zdravlje 

Kao i osnovni znak ribe u horoskopu, tako i osobe kojima je riba podznak imaju zdravstvene tegobe koje su vezane za lošu perifernu cirkulaciju (posebno na nogama); pate od povreda i oboljenja skeletnog sistema (problemi sa kičmenim stubom i velikim zglobovima); i imaju izrazitu sklonost ka reumatizmu i proširenim venama.

Vrlo često, osobe kojima je asendent riba, okolina smatra hipohondrima, jer imaju potrebu da se stalno žale na neke tegobe ili povrede koje nemaju realnog tj manifestnog osnova.

Dobre kombinacije glavnih horoskopskih znakova sa podznakom ribe – podznak ribe, poboljšava karakteristike „zemljanih“ znakova, pa su tako dobre kombinacije sa ovim ascendentom (koji predstavlja vodu),osobe koje su rođene u znaku bika; jarca i device.

Loše kombinacije glavnih horoskopskih znakova sa podznakom ribe – ascendent ribe se po pravilu ne slaže sa „vatrenim“ i sa drugim „vodenim“ znacima u horoskopu, pa su zato loše kombinacije sa podznakom ribe, sve one osobe koje su rođene u zodijačkom znaku ovna; strelca; lava; ribe; raka i škorpije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...